fbpx
vraveio_amfipoli_kavala_citypedia_1

Το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης» της εκδήλωσης Μεσογειακού Αρχαιολογικού Τουρισμού, της μοναδικής Έκθεσης Αρχαιολογίας παγκοσμίως που εδράζει στο Capaccio – Paestum στην Ιταλία, θα δοθεί στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

Το πρώτο βραβείο (χρυσό μετάλλιο) θα απονεμηθεί σε τελετή η οποία θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa», το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον ελλαδικό χώρο

«Η ομάδα των Ελλήνων αρχαιολόγων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ανάχωμα έχει περίμετρο 496 μέτρων. Το σύνολο της βάσης, ένας τέλειος κύκλος, υποστηρίζεται από έναν τοίχο τρία μέτρα ύψος, με μια άριστη ορθομαρμάρωση από εκλεκτό μάρμαρο Θάσου.

Η ομάδα εργάζεται στον τάφο από το 2009, αλλά στις 10 Αυγούστου 2014 εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή είσοδος, μια μαρμάρινη πόρτα που φρουρείται από δύο φτερωτές σφίγγες που κάθονται σε ένα υπέρθυρο, και που διατηρεί τα ίχνη της αρχικής μορφής σε χρώματα, κόκκινο, μπλε, μαύρο.

vraveio_amfipoli_kavala_citypedia_2

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa», το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Βρέθηκαν μοναδικές Καρυάτιδες, ένα υπέροχο ψηφιδωτό,  νεκρικός θάλαμος και ένα λιοντάρι το οποίο ήταν την κορυφή του λόφου που έκρυβε τον τάφο. Ένα μοναδικό μνημείο που δεν έχει προηγούμενο στον ελλαδικό χώρο», γράφει – μεταξύ άλλων – η «La Stampa».

Οι τέσσερις ανασκαφές που ήταν υποψήφιες μαζί με την Αμφίπολη και θα διεκδικήσουν ένα ειδικό βραβείο, το οποίο θα αποφασιστεί έπειτα από ψηφοφορία του κοινού στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook είναι:

1.  Tα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
2.  O τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
3.  O τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
4.  Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο Ελβετίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.