fbpx

5o Brevet Philippi στις 23 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα

brevet-philippoi-2023-kavala-citypedia

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και το αιώνιο ερώτημα «τι θα κάνουμε το Σουκού» θα πέσει πάλι στο τραπέζι της παρέας! Αν αγαπάς τη φύση, τον αθλητισμό αλλά και το ποδήλατο, τότε σου έχουμε την απάντηση, προκειμένου να περάσεις μια παραγωγική ημέρα με την παρέα, την οικογένεια ή ακόμη και να έρθεις μόνος/η για να γνωρίσεις νέο κόσμο με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή!

«Χαρτογράφηση» περιοχής και σύνδεση με το περιβάλλον

Με το θεσμό να καθιερώνεται σιγά σιγά και τους συμμετέχοντες να πολλαπλασιάζονται, το «Brevet Philippi» αποτελεί μία ακόμη δράση ενίσχυσης και ανάδειξης της ενιαίας ιστορικής – πολιτιστικής και αγροτικής ταυτότητας της Τενάγειας και Παρατενάγειας περιοχής του Πάρκου Φιλίππων και της διασύνδεσης των κατά τόπους κοινοτήτων αυτού.

Η 5η κατά σειρά ποδηλατική δράση, υπό την διοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την τεχνική υποστήριξη της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, «έρχεται» το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το πρωί, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διανύσουν συνολικά 210 χλμ διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, με τερματισμό στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου θα τους περιμένει γιορτή με ωραίο τοπικό φαγητό, τοπικά αφεψήματα και ροφήματα, live μουσική, χορό και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων.

brevet-philippoi-2023-kavala-citypedia

Η ποδηλατική δράση δεν είναι αγωνιστική αλλά αποτελεί μια συλλογική συμμετοχική δράση «χαρτογράφησης»  της περιοχής που καλύπτει το Πάρκο Φιλίππων το οποίο ενώνει τρεις νομούς, και δίνει τη δυνατότητα σε κοινωνίες από άκρη ως άκρη του Πάρκου να αγκαλιάσουν τη δράση και να γίνουν μέρος αυτής, ενδυναμώνοντας τον τοπικό χαρακτήρα των εκάστοτε περιοχών. Επίσης, σύλλογοι, συλλογικότητες και φορείς της  περιοχής καλούνται να συμμετέχουν αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του τόπου.

Το ποδήλατο πρωτίστως και πάνω από όλα είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία. «Στην εκδήλωση του Brevet συμμετέχουμε και συνυπάρχουμε για να απολαύσουμε τη διαδρομή, να συνδεθούμε με το περιβάλλον, καθώς και να αντιληφθούμε την έκταση στην οποία εκτείνεται το Πάρκο Φιλίππων, μία έκταση μέσα στην οποία ξετυλίγεται ένα ιστορικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό μωσαϊκό για χιλιετίες και αποτελεί μήτρα πολιτισμού με ένα κοινό υπόβαθρο αλλά και ιδιαίτερες πινελιές που κάνουν τον κάθε τόπο του Πάρκου Φιλίππων ξεχωριστό» θα μας πουν οι διοργανωτές της ποδηλατικής δράσης. Μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι 18 ετών και άνω και συνίσταται η καλή φυσική κατάσταση, καθώς πρόκειται για διαδρομή 210 χιλιομέτρων.

Φέτος το θέμα που βασίστηκε το εικαστικό είναι αντιπολεμικό, με αποστροφή στον πόλεμο της Ουκρανίας και αφορμή τη Μάχη των Φιλίππων, απεικονίζει εύγλωττα την συνειδητή απομάκρυνση από το παρελθόν και τον πόλεμο και επιδιώκει την ένωση των 7 δήμων του Πάρκου Φιλίππων, των ανθρώπων και των κοινωνιών μέσα από τα 210χλμ τουριστικής ποδηλασίας του Brevet. Εικονογραφικά αποτυπώνει ένα ρωμαίο πολεμιστή να σπάει την πανοπλία του και να “βγαίνει” με το ποδήλατό του, δηλώνοντας πως ο αθλητισμός είναι κάτι που ενώνει, με τρόπο συλλογικό.

 

Παράλληλες δράσεις

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις για μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους, με εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια σχετικά με το ποδήλατο, την κλιματική αλλαγή και την ιστορία του τόπου.

Εκμάθηση ποδηλάτου για παιδιά

brevet-philippoi-2023-ekmathisi-podilatou-paidia-kavala-citypedia

Η δράση θα λάβει χώρα στην «Πλατεία Πελεκανίδη» με τον προπονητή ποδηλασίας MTB Leader Χρήστο Κηπουρό της Hype Trails να βρίσκεται εκεί προκειμένου να μας μάθει σημαντικά πράγματα για την οδήγηση ποδηλάτου. Η δράση στοχεύει στην ενθάρρυνση των μικρών μας φίλων και την ασφαλή τους μετακίνηση με το ποδήλατο καθώς και στη δυνατότητα βελτίωσης των τεχνικών οδήγησης.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: 30

Μαθαίνω τα βότανα μέσα από το παιχνίδι

brevet-philippoi-2023-mathaino-votana-kavala-citypedia

 Η δράση αυτή επιλέχτηκε με κριτήριο την αξία των βοτάνων στη ζωή μας και την ανάγκη γνωριμίας με τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν. Η ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όταν ξεκινάει από την παιδική ηλικία , γίνεται τρόπος ζωής. Στόχοι της δράσης:

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά κάποια βασικά βότανα και τους μύθους γύρω από αυτά.
  • Να αποκτήσουν τη δυνατότητα να τα διακρίνουν ,ενεργοποιώντας την παρατηρητικότητα και τους μηχανισμούς των αισθήσεων.
  • Να διδαχθούν τους τρόπους χρήσης τους και την επίδρασή τους στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ανθρώπου.
  • Να αντιληφθούν την προσφορά τους στο περιβάλλον που αναπτύσσονται και την ανάγκη προστασίας τους που εξασφαλίζει την ισορροπία του οικοσυστήματος.
  • Να συμμετάσχουν παίζοντας σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί όχι μόνο στη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, αλλά στη συνεργασία και στη δύναμη της ομάδας που σέβεται την ατομικότητα και που ενώνεται για έναν κοινό στόχο.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ

Αρχαίες τοποθεσίες μέσα από σύγχρονους φακούς

brevet-philippoi-2023-arxaies-topothesies-kavala-citypedia

Σε μία εποχή που τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν φωτογραφική κάμερα και ο περισσότερος πληθυσμός του πλανήτη διαθέτει κινητό τηλέφωνο, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τις τεχνικές και εικαστικές δυνατότητες που μας παρέχουν οι μικρές αυτές φορητές συσκευές και να εμβαθύνουμε στο τεχνικά και αισθητικά τους χαρακτηριστικά μέσα από ένα εργαστήριο που θα περιλαμβάνει λίγη θεωρία και κατόπιν πρακτική εφαρμογή στο πεδίο μέσα από έναν άκρως ενδιαφέρον φωτογραφικό περίπατο στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: 30

Δημιουργικό εργαστήριο κολλάζ για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου με την Μαριανέλλη Αναστασιάδου

brevet-philippoi-2023-kolaz-paidia-kavala-citypedia

 Σε αυτό το εργαστήριο πρόκειται να δημιουργήσουμε νέους φανταστικούς κόσμους και να μυηθούμε στην τέχνη του κολλάζ μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά, παλιές φωτογραφίες και έντυπα με θέμα το ποδήλατο. Με μόνο διαβατήριο την φαντασία μας αλλά και με την καθοδήγηση της collage artist Μαριανέλλης Αναστασιάδου, θα επιδιώξουμε να συνθέσουμε νέες πραγματικότητες μέσα από υφιστάμενες πρώτες ύλες και να στοχαστούμε πάνω στο ποδήλατο ως έννοια και αντικείμενο ελευθερίας και όχι απλώς ενός μέσου μεταφοράς, αλλά και στη σχέση του με το περιβάλλον και την επαφή που μας χαρίζει με την φύση, την υγεία και τον εαυτό μας.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: 30

Για περισσότερες πληροφορίες, όρους συμμετοχής αλλά και εγγραφές μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Citypedia.gr

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.