fbpx

Brevet Φιλίππων: Ο γύρος 8.000 χρόνων με ποδήλατο

brevet-philippon-2022-kavala-citypedia-001

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση θα εκτυλιχθεί στις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου των Φιλίππων, με «πυρήνα» τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση θα εκτυλιχθεί στις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου των Φιλίππων, με «πυρήνα» τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Οι λάτρεις του ποδηλάτου, θα γνωρίσουν 20 τοπικούς οικισμούς και 7 περιοχές πλούσιες σε φύση και ιστορία, όπως είναι η Καβάλα, η Δράμα, το Δοξάτο, η Προσοτσάνη, το Παγγαίο, η Αμφίπολη και η Νέας Ζίχνη.

Η διαδρομή των 210 χιλιομέτρων, ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.000 και πλέον χρόνων.

Στη συνέχεια, οι ποδηλάτες θα κινηθούν προς το χωριό του Καλαμώνα και αφού περάσουν από το Καλαμπάκι, τη Φτελιά και το Μικροχώρι, θα κάνουν την είσοδό τους στη πόλη της Δράμας. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν την εθνική οδό Δράμας – Νευροκοπίου μέχρι να βρουν την αριστερή στροφή προς τα Κοκκινόγεια, όπου θα είναι και ο πρώτος σταθμός ελέγχου.

brevet-philippon-2022-kavala-citypedia-004

Έπειτα ακολουθούν το δρόμο με κατεύθυνση τη Πρώτη Σερρών, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα φτάσουν στη διασταύρωση που οδηγεί στην Καβάλα. Εκεί στρίβουν αριστερά, προς Ελευθερούπολη, όπου τους περιμένει ο τρίτος σταθμός ελέγχου. Αφήνοντας την Ελευθερούπολη, κατευθύνονται προς την Καβάλα μέχρι τη διασταύρωση του Σταυρού, όπου στρίβουν αριστερά προς τις Κρηνίδες. Στο σημείο αυτό, στην πλατεία Πελεκανίδη, τους περιμένει ο τελευταίος σταθμός ελέγχου και ο τερματισμός 210 χιλιομέτρων που χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακές εικόνες και άφθαρτο ιστορικό πλούτο.

Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

brevet-philippon-2022-kavala-citypedia-005

Eπίσης σημαντικό, είναι και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece, ενώ φέρει την επίσημη άδεια διοργάνωσης εκδηλώσεων Brevets de Randonneurs Mondiaux.

Σημειώνεται ότι τα Βrevet είναι αθλητικές και τουριστικές ποδηλατοδρομίες μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο, από κατά τόπους συλλόγους και εποπτεύονται κεντρικά από τη Γαλλία και το Audax Club Parisien, μέσω των εθνικών αντιπροσώπων.

brevet-philippon-2022-kavala-citypedia-006

Μεταξύ άλλων, σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής ως κέντρου πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού, καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, ιστορικό, πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Περαιτέρω, ο θεσμός Brevet Φιλίππων, στοχεύει στην αξιοποίηση της παγκοσμίου φήμης Μάχης των Φιλίππων, δημιουργώντας αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και επισκεψιμότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία του τόπου.

Η πολύπλευρη σημασία της περιοχής

Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συμβόλου, εκεί όπου κάποτε στραφτάλιζε η λίμνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο πανέμορφος κάμπος των Φιλίππων, ο οποίος εδώ και 8.000 σφύζει από τις δημιουργίες και τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

 Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, αναφέρονται προϊστορικά, το 6.400 π.Χ. και μετέπειτα, στις εποχές του χαλκού και του σιδήρου, εμφανίζονται τα θρακικά φύλα.

Στη συνέχεια, οι Φίλιπποι συνδέονται με την ορφική και διονυσιακή λατρεία, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, το Νύσιον πεδίο της Ελευσίνας και κατ’ επέκταση με τις μυστηριακές αναζητήσεις που χαρακτηρίζουν από πάντα την ανθρώπινη ψυχή.

 Στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν αργότερα και οι Θάσιοι, οι οποίοι κατακτήθηκαν από τον Φίλιππο Β΄, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ ο τόπος αναπτύσσεται συνεχώς μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και εκτός, εκεί που βρίσκονται τα χρυσοφόρα μεταλλεία του Παγγαίου και ο εύφορος κάμπος.

brevet-philippon-2022-kavala-citypedia-007

Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους και την περίφημη Μάχη των Φιλίππων, η οποία έχει επηρεάσει την ιστορία ολόκληρου του δυτικού κόσμου, στην περιοχή εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, με το βάπτισμα της πρώτης Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο των εθνών.

Τέλος, ο πολυποίκιλος τόπος προσφέρει στους επισκέπτες αμέτρητες επιλογές ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων, όπου οι ποδηλάτες και οι συνοδοί τους μπορούν να ξεκουραστούν και να χαρούν τα τοπικά προϊόντα, καθώς και τα ήθη και έθιμα των οικοδεσποτών τους.

Πηγή: travel.gr

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.