Cosmopolis 2020: Όλες οι εκδηλώσεις του CosmoClassical

cosmopolis-festival-2020-programma-ekdiloseon-kavala-citypedia-facebook

Το Cosmopolis σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και στα είδη της στην διάρκεια των αιώνων μέχρι σήμερα.

Οι νέοι που την μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες, αποκτούν ινδάλματα και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαιωάννου, του οποίου έργα του παρουσιάζονται από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Συναυλίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical.

Το Cosmopolis ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2020 στις αρχές του Δεκέμβρη, με την Cosmopolis Classical Youth Orchestra παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό κλασσικό σύνολο με πλήθος μουσικών επί σκηνής.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βλέπετε καθημερινά όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Καβάλα στην σελίδα ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του Citypedia.gr!

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoClassical θα είναι ελεύθερη.

Cosmopolis 2020 αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

6 Νοεμβρίου Τραγούδια του Γ. Παπαϊωάννου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Μέλα Γεροφώτη, Σοπράνο, Φανή Καραγιάννη

Πιάνο και φωνή. Δύο σημαντικές, σταθερές παρουσίες στο συνθετικό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Η τριπλή ιδιότητα πιανίστα, συνθέτη και παιδαγωγού που τον χαρακτηρίζει, υποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη με το πιάνο. Η πλούσια εργογραφία του για το όργανο αυτό φανερώνει την συνεχή εξερεύνηση νέων ιδεών, συνθετικών τεχνικών, πιανιστικής γραφής και μουσικής έκφρασης.

Σε όλη τη δημιουργική του πορεία, η λογοτεχνία και η ποίηση αποτέλεσαν μια σταθερή δημιουργική αφετηρία, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα πλήθος φωνητικών έργων. Η ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη με τους Έλληνες ποιητές (όπως οι Ι. Γρυπάρης, Κ. Παλαμάς, Κ. Καβάφης, Π. Νιρβάνας, κ.α.) αναδεικνύεται μέσα από τα έργα του για φωνή και πιάνο.

Στο πλαίσιο της παρούσας συναυλίας παρουσιάζονται έργα για σόλο πιάνο όλων σχεδόν των δημιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασμό, αντιπαράθεση και συνομιλία με αντιπροσωπευτικά τραγούδια για γυναικεία φωνή και πιάνο, προσφέροντας ένα δείγμα της πολύπλευρης συνθετικής γραφής του Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

7 Νοεμβρίου Διάλεξη από τον συνθέτη-μουσικολόγο Κώστα Τσούγκρα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07.11.2020
ΩΡΑ: 18:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Κώστας Τσούγκρας, Συνθέτης – Μουσικολόγος

Ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, εκτός από σημαντικός συνθέτης, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους δάσκαλους της νεότερης γενιάς των Ελλήνων συνθετών, θεωρητικών, μουσικολόγων και παιδαγωγών. Η ομιλία παρουσιάζει τις βασικές αρχές της διδακτικής του προσέγγισης, στοιχεία για το πλούσιο διδακτικό του υλικό, το οποίο σώζεται με τη μορφή χειρόγραφων ασκήσεων, καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα ασκήσεων τονικής και σύγχρονης σύνθεσης.

Η ομιλία δεν αποσκοπεί στην περιγραφή κάποιας παιδαγωγικής μεθόδου, διότι κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ σκοπός του ιδίου, αλλά επιχειρεί να σκιαγραφήσει την ιδιαίτερα αποδοτική σχέση δασκάλου-μαθητή ως αποτέλεσμα της εξατομικευμένης διδασκαλίας, δηλαδή αυτής που το περιεχόμενό της προσαρμόζεται στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε μαθητή. Έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο δίδασκε για σχεδόν 50 χρόνια τις νεότερες τεχνικές σύνθεσης και τη σημασία που είχε αυτή η δραστηριότητα στην ανάπτυξη της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

7 Νοεμβρίου Έργα για μουσική δωματίου του Γ. Παπαϊωάννου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Απόλλων Γραμματικόπουλος (Βιολί) Ήβη Παπαθανασίου (Τσέλο) Κώστας Χάρδας (Πιάνο)

Το ρεπερτόριο που θα ακουστεί θα περιλαμβάνει έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο (βιολί, τσέλο και πιάνο).

Ο Απόλλων Γραμματικόπουλος είναι Κορυφαίος Α΄ [βιολί] της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ενώ εκτελεί τακτικά και χρέη εξάρχοντος. Η Ήβη Παπαθανασίου αποτελεί μόνιμο μέλος της ίδιας ορχήστρας, ενώ ηχογράφησε μουσική του Γ. Α. Παπαϊωάννου για CD που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 από την εταιρία Naxos, το οποίο βραβεύθηκε από την Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου το 2015. Ο Κώστας Χάρδας είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο τη Συστηματική Μουσι­κολογία με έμφαση στη Μουσική Θεωρία και Ανάλυση.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

8 Νοεμβρίου Έργα για κιθάρα του Γ. Παπαϊωάννου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08.11.2020
ΩΡΑ: 11:00, 11:45
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Αλέξης Παρισσίδης (Κιθάρα), Vaselin Belomazov (Φλάουτο), Χρήστος Κόζαλης (Βιολοντσέλο), Αντώνης Τζιβένης (Βιόλα), Δημήτρης Μπαχαρίδης (Κλαρινέτο), Φώτης Κουτσοθόδωρος (Κιθάρα), Κώστας Χάρδας (Πιάνο-Μουσικολόγος)

Το αποτύπωμα του συνθέτη στο μουσικό όργανο που άνθισε περισσότερο τον 20ο αιώνα. Τα έργα Αρχαϊκό (για 2 κιθάρες) ,Σουίτα (σόλο κιθάρα) ,Σονατίνα ( φλάουτο και κιθάρα),Τρίο (φλάουτο,βιόλα και κιθάρα), Κουαρτέτο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο και κιθάρα) ερμηνευμένα από καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Μία εισαγωγή στη συνθετική πορεία του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου: Αναζήτηση και Πρωτοπορία. Οι βάσεις για την σύγχρονη Ελληνική μουσική δημιουργία.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

14 Νοεμβρίου Arpeggiato Doppio

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Κατερίνα Κίτσου (Άρπα), Πέλη Πλίκα (Άρπα)

Οι Arpeggiato Doppio είναι ένα αρπιστικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 2007 στην Θεσσαλονίκη από τις Κατερίνα Κίτσου και Πέλη Πλίκα, με σκοπό την παρουσίαση ενός διευρυμένου μουσικού ρεπερτορίου, το οποίο μπορεί να καλύψει όλες τις μουσικές περιόδους και τα μουσικά στυλ. Το σχήμα έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ της βόρειας Ελλάδας, όπως στα Ελευθέρια Κομοτηνής, στην Εύχη πόλη Βέροιας, στο φεστιβάλ Saint Georg και έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Το αρπιστικό ντουέτο Arpeggiato Doppio θα παρουσιάσει πρωτότυπα έργα για δύο άρπες καθώς και έργα προσαρμοσμένα ή διασκευασμένα ειδικά για το σχήμα αυτό. Θα ακουστούν κλασικές, ιμπρεσιονιστικές συνθέσεις, κέλτικες και παραδοσιακές μελωδίες.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

15 Νοεμβρίου Διάλογος με τις Arpeggiato Doppio

arpeggiato-doppio-cosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15.11.2020
ΩΡΑ: 11:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Κατερίνα Κίτσου (Άρπα), Πέλη Πλίκα (Άρπα)

Κλείστε την θέση σας εδώ!

20 Νοεμβρίου Masterclass

master-classcosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20.11.2020
ΩΡΑ: 10:00, 16:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Mie Ogura (Φλάουτο), Atanas Ourkouzounov (Κιθάρα), Φώτης Κουτσοθόδωρος (Κιθάρα)

Masterclass με τους καλλιτέχνες Mie Ogura στο φλάουτο και Atanas Ourkouzounov και Φώτης Κουτσοθόδωρος στη κιθάρα.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

20 Νοεμβρίου Fragments

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Κώστας Μακρυγιαννάκης (Κιθάρα)

Το άλμπουμ Fragments περιλαμβάνει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, μικρά ή μεγαλύτερα έργα, όλα ερμηνευμένα σε κλασική κιθάρα και χωρισμένα σε τρεις ενότητες. Πρόκειται για συνθέσεις του Κώστα Μακρυγιαννάκη, αλλά και μεταγραφές έργων του συνθέτη François Couperin, οι οποίες στο σύνολό τους συνιστούν ένα ηχοτοπίο  – μωσαϊκό αφηγηματικού χαρακτήρα – με σαφείς αναφορές στην ποπ μουσική, καθώς και άλλες που προέρχονται από μουσική χορογραφιών για τις οποίες δούλεψε ο μουσικός. Στο άλμπουμ Fragments, κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε ήχους που του φαίνονται οικείοι. Να ακούσει έργα που κλείνουν το μάτι στον Couperin, τους PinkFloyd, τον BillyJoel που βουλιάζουν στον εντατικό παλμό της αφροαμερικανικής παράδοσης ή που συνδιαλέγονται με τους χορευτές στο πλαίσιο μιας παράστασης.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

21 Νοεμβρίου MasterClass – Φώτης Κουτσοθόδωρος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21.11.2020
ΩΡΑ: 10:00, 16:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Φώτης Κουτσοθόδωρος (Κιθάρα)

Η τεχνική της κλασσικής κιθάρας του 21ου αιώνα.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Ώρες δράσεων:
10:00-13:00 & 16:00-19:00

Κλείστε την θέση σας εδώ!

21 Νοεμβρίου Συναυλία μουσικής δωματίου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Mie Ogura (Φλάουτο), Atanas Ourkouzounov (Κιθάρα)

Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ντούο φλάουτο-κιθάρα Ogura-Ourkouzounov παρουσιάζουν ένα ποικίλο πρόγραμμα αποτελούμενο από διασκευές έργων τζαζ και κλασσικών συνθετών του 20 ου αιώνα καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Atanas Ourkouzounov.

O Atanas Ourkouzounov συγκαταλέγεται μέσα στους πιο σημαντικούς συνθέτες για κιθάρα στις μέρες μας με βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής του τους ασύμμετρους ρυθμούς, την τροπική αρμονία της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τα ιδιωματικά και ηχοχρωματικά εφέ.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

22 Νοεμβρίου MasterClass – M.Ogura & A.Ourkouzounov

master-class-Ogura-Ourkouzounov-cosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22.11.2020
ΩΡΑ: 10:00, 16:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Mie Ogura (Φλάουτο), Atanas Ourkouzounov (Κιθάρα)

 

Masterclass για φλάουτο & κιθάρα.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

22 Νοεμβρίου CLAUDE BOLLING: Το πνευματικό παιδί του Duke Ellington

CLAUDE-BOLLING-cosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Ρεβέκκα Μελετιάδου (Φλάουτο), Φώτης Κουτσοθόδωρος (Κλασσική κιθάρα), Ευάγγελος Κοντόπουλος (Μπάσο), Κώστας Τσαφής (Πιάνο), Πάρις Τσίρτσης (Πιάνο), Christopher Baka (Ντραμς)

Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας μας ταξιδεύουν στην πολυστυλιστηκότητα του Claude Bolling. Χαρακτηρισμένος σαν “το πνευματικό παιδί του Duke Ellington” ο συνθέτης και τζαζ πιανίστας Claude Bolling έχει εδραιωθεί ως μια από τις πλέον σημαντικές φιγούρες της τζαζ μουσικής σκηνής.

Γεννημένος στις Κάνες το 1930 και με βάση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας το Παρίσι, δημιούργησε ένα τρόπο γραφής που σαν βασικό του χαρακτηριστικό έχει το πάντρεμα πολλών διαφορετικών στυλ με τον αυθορμητισμό και τον αυτοσχεδιασμό του τζαζ τρίο (πιάνο, μπάσο, ντραμς).

Με πηγή έμπνευσης τη κλασική κιθάρα και τον Γάλλο κιθαριστή Alexandre Lagoya ο συνθέτης έγραψε δύο ίσως από τα πιο γνωστά του έργα. Οι λάτιν και ισπανικές καταβολές της κιθάρας στο Κοντσέρτο του, οι ροκοκό και κινηματογραφικού ύφους επιρροές στην PicnicSuite και το γνωστό ,από τα έργα των γνώριμων στο κοινό του Παρισιού Ibert και Piazolla, δίδυμο κιθάρα φλάουτο, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα γεμάτο εκπλήξεις ικανές να παρασύρουν ακροατές και εκτελεστές σε ένα ταξίδι ήχων του χθες με το κουστούμι του σήμερα.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

27 Νοεμβρίου MasterClass – Πιανιστική Τέχνη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27.11.2020
ΩΡΑ: 10:00, 16:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Πάρις Τσενίκογλου (Πιάνο)

Η πιανιστική τέχνη μέσα από το έργο τεσσάρων συνθετών.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

28 Νοεμβρίου A,B,C,D

A-B-C-D-cosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28.11.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Πάρις Τσενίκογλου (Πιάνο)

Οι ταξιδιώτικές εικόνες του Isaac Albeniz, ένα αφιέρωμα στο έτος Ludwig van Beethoven, η μαγική αίσθηση του έργου του Frederic Chopin και η ηχοχρωματική παλέτα Claude Debussy, πλασμένα με την μαεστρία ενός από τους πιο ταλαντούχους πιανίστες στον κόσμο.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

29 Νοεμβρίου MasterClass – Έτος Beethoven

master-class-paris-tsenikoglou-cosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29.11.2020
ΩΡΑ: 10:00, 16:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Πάρις Τσενίκογλου (Πιάνο)

Η πιανιστική τέχνη μέσα από το έργο του Ludwig van Beethoven.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Κλείστε την θέση σας εδώ! 

5 Δεκεμβρίου CosmoClassical Youth Orchestra

youth-orchestra-cosmopolis-2020-cosmoclassical-kavala

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05.12.2020
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κινηματοθέατρο Oscar
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Pythia Social Cooperative Enterprise

Η ορχήστρα νέων του Cosmopolis αποτελεί μια νεανική δραστηριότητα ενταγμένη στο Φεστιβάλ Cosmopolis που υλοποιείται με τη συνεργασία της ομάδας εθελοντών της ΠΥΘΙΑΣ.

Η μουσική ενώνει όλους τους ανθρώπους ανά τους αιώνες και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ενώσει και την Ευρώπη καθώς, νέοι με μουσικό υπόβαθρο από διάφορες ευρωπαικές χώρες θα τιμήσουν τους Καβαλιώτες και όχι μόνο μουσικούς δημιουργούς. Μέσα από την συνεργασία και τα μουσικά όργανα όλων αυτών των νέων, κλασσική μουσική θα ξεχυθεί στις αίθουσεςσυναυλίων με σκοπό να παρουσιάσουνμουσικά κονσέρτα που θα μείνουν αξέχαστα.

Οι νέοι μας ανταλλάσουν γνώσεις και τεχνικές, γνωρίζουν νέους φίλους και αλληλεπιδρούν για να προβάλλουν την μουσική τους τέχνη στην τοπική κοινωνία. Υπερβαίνουν το εμπόδιο της γλώσσας και με εφόδιο τη μουσική, μας ταξιδεύουν σε ένα ταξίδι χωρίς σύνορα.

Εν τέλει, εφοδιάζονται με καινούργιες δεξιότητες και κάνουν νέες γνωριμίες που θα τους βοηθήσουν να ονειρεύονται ενωμένοι τα επόμενα βήματα στην ζωή τους.

Κλείστε την θέση σας εδώ!

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βλέπετε καθημερινά όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Καβάλα στην σελίδα ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του Citypedia.gr!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.