fbpx
spilaio_panagia_kavala_citypedia

Ένας πραγματικός σπηλαιολογικός «θησαυρός» κρύβεται στα έγκατα της Παλιάς Πόλης της Καβάλας, ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Οι σπηλιές και οι στοές κάτω από τη συνοικία της Παναγίας, ανέκαθεν έτρεφαν μύθους και ιστορίες που εξίταραν τη φαντασία των Καβαλιωτών. Πέραν τούτου, το σύμπλεγμα των στοών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι που άπτεται της επιστήμης της Παλαιοανθρωπολογίας και της Σπηλαιολογίας και φυσικά της Ιστορίας της πόλης. Ουδέποτε, όμως, υπήρξε μια οργανωμένη ανάδειξή τους.

Κατά καιρούς, αλλά και εσχάτως, μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τη σπηλαιολογία έκαναν κρούση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου ώστε να λάβουν τις απαραίτητες άδειες και να εξερευνήσουν τις στοές. Η Υπηρεσία τους παρέπεμψε στην Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας που επίσης ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία είδε πολύ θετικά το εγχείρημα, προτιθέμενη να χορηγήσει την απαραίτητη άδεια.

Ωστόσο το θέμα ξανακόλλησε, μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, καθώς καμία Υπηρεσία ή φορέας εν τέλει δε φαίνεται να είναι… υπεύθυνος για την εξερεύνηση των στοών, πόσο μάλλον για την ανάδειξή τους. Σημειολογικά, ακούστηκε ότι εμπλέκεται μέχρι και ο…Στρατός, ενώ δήμος και Περιφέρεια φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση.

Οι είσοδοι

Οι είσοδοι στις στοές είναι αρκετές, με πολλές από αυτές να έχουν κλείσει είτε από ανθρώπινη παρέμβαση είτε από κατολισθήσεις στο πέρασμα των χρόνων. Οι πιο εμφανείς είναι δύο, πίσω από το Τελωνείο, με τα ανοίγματα να έχουν κλείσει πρόχειρα με συρματοπλέγματα για λόγους ασφαλείας, ωστόσο έχουν πέσει από κάποιους που προσπάθησαν να μπουν στα σπήλαια.

Άλλη μια εμφανής είσοδος είναι στο Καρνάγιο, η οποία, όμως, έχει μπαζωθεί και δε φαίνεται πλέον. Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται ρητά η είσοδος στις σπηλιές και στις στοές, ενώ οι φωτογραφίες που παραθέτει το KAVALAPOST είναι από την είσοδο και όχι από το εσωτερικό των προαναφερθέντων σπηλαίων στο Τελωνείο.

Η μπαζωμένη είσοδος στην περιοχή του Καρνάγιου

Κάτω δεξιά διακρίνεται η είσοδος από το Καρνάγιο πριν μπαζωθεί και κάτω αριστερά διακρίνεται η ίδια είσοδος μετά το κλείσιμό της

Πάντως η ιδέα της αξιοποίησης των σπηλαίων και των στοών, ίσως με τη δημιουργία ενός σπηλαιολογικού πάρκου στην καρδιά της πόλης, μπορεί να φαντάζει υπερβολική λόγω του γραφειοκρατικού κυκεώνα, όμως θα δημιουργούσε τεράστιες προϋποθέσεις ανάδειξης της Φυσικής ή της Παλαιοανθρωπολογικής Ιστορίας της πόλης, προσελκύοντας τουρίστες που ενδιαφέρονται για την Σπηλαιολογία και ανοίγοντας πόρτες σε ακόμα ένα πεδίο του εναλλακτικού Τουρισμού, με την προϋπόθεση ότι θα συντονιστούν οι αρμόδιοι φορείς και Υπηρεσίες για έναν κοινό σκοπό.

Σημειωτέον, τα σπήλαια βρίσκονται σχεδόν μέσα στο λιμάνι της πόλης «Απόστολος Παύλος», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επισκεψιμότητα από τουρίστες των πλοίων της γραμμής και κυρίως των κρουαζιερόπλοιων, ενώ μπροστά υπάρχει χώρος στάθμευσης οχημάτων και μια εσχάτως αναπλασμένη περιοχή.

Πηγή: kavalapost.gr

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.