fbpx

Η Καβάλα οδηγός για τον «ιδιοφυή» πλωτό κάδο σκουπιδιών SEABIN

kavala-plotos-kados-seabin-citypedia

Υπάρχει σύστημα καθαρισμού της επιφάνειας των υδάτων, που μπορεί να «παγιδεύει» κάθε χρόνο στο εσωτερικό του 90.000 πλαστικές σακούλες, 35.700 πλαστικά ποτήρια, 16.500 πλαστικά μπουκάλια και 166.500 άλλα πλαστικά αντικείμενα (πιάτα, μαχαιροπίρουνα κα);

Το Seabin είναι ένας πλωτός κάδος απορριμμάτων (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες), πολύ χρήσιμος για περιοχές με αποδεδειγμένη θαλάσσια ρύπανση, όπως λιμάνια, μαρίνες κτλ.

kavala-plotos-kados-seabin-citypedia-2

Στην Ελλάδα είδη εδώ και ένα χρόνο έχει τοποθετηθεί  το πρώτο Seabin στο λιμάνι της Καβάλας από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ), που μπορεί να συλλέγει πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά, ακόμα και πετρέλαιο. Το παράδειγμα της Καβάλας ακολούθησαν η Σύρος και πρόσφατα η Χίος.

kavala-plotos-kados-seabin-citypedia-3

Πως λειτουργεί το σύστημα

Πρόκειται για ένα βραβευμένο, Αυστραλιανής επινόησης, σύστημα καθαρισμού της επιφάνειας των υδάτων, που έχει ήδη εγκατασταθεί στο λιμάνι της Σύρου και της Καβάλας και μπορεί να φιλτράρει και να συλλέξει πλαστικά και άλλα επιπλέοντα θαλάσσια απορρίμματα, που επιβαρύνουν σημαντικά το θαλάσσιο και ανθρωπογενές περιβάλλον.

palladio-bar-restaurant-kavala-citypedia-logo-new

All day food & drink!

Ο μηχανισμός λειτουργίας του SeaBin είναι σχετικά απλός, αλλά ιδιοφυής. Το νερό εισέρχεται μέσα στο Seabin, που βρίσκεται τοποθετημένο σε κρηπίδωμα του λιμένα, περνάει μέσα από έναν μηχανισμό παγίδευσης των απορριμμάτων και στη συνέχεια μέσω και μίας ηλεκτροδοτούμενης αντλίας, αποβάλλεται καθαρό από τα επιπλέοντα αντικείμενα. Η μέγιστη χωρητικότητα του σε απορρίμματα φτάνει τα 20 κιλά, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αδειάζει καθημερινά.

Τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά: το SeaBin μπορεί να συλλέξει ετησίως έως και 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκάλια νερού, καθώς και περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού, μικροϊνών αλλά και αποτσίγαρα, επιφανειακά έλαια πετρελαίου και άλλων απορρυπαντικών που συχνά κυριαρχούν σε πολυσύχναστα λιμάνια και μαρίνες.

Δείτε το video:

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.