Η Καβάλα σε Lockdown: 10 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο lockdown

kavala-lockdown-maska-prostima

Στη γνώριμη, όχι ευχάριστη αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις συνέπειας περίοδο του lockdown εισέρχεται από σήμερα, Σάββατο 7ης και έως την 30η Νοεμβρίου η Καβάλα αλλά και  όλη η χώρα.

Ακολουθούν 11 ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις για τα νέα μέτρα και τις προβλέψεις που θα τροποποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών αρχής γενομένης από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

1. Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται;

Όσες καλύπτονται από τους έξι κωδικούς που πρέπει να αποστέλλονται στο εξαψήφιο νούμερο 13033. Δηλαδή:

 • Μετακινήσεις για λόγους υγείας (επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας) Κωδικός 1 στο 13033
 • Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, φαρμακείο). Κωδικός 2 στο 13033
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. (Κωδικός 3 στο 13033)
 • Παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. (Κωδικός 4 στο 13033). Λεπτομέρεια: Παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να παραλαμβάνουν τους μαθητές από τα σχολεία τους.
 • Μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, (Κωδικός 5 στο 13033)
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα (Κωδικός 6 στο 13033) .

Δείτε επίσης: Πως στέλνουμε SMS; Δείτε και κατεβάστε όλα τα δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις

2. Τι ισχύει με εστίαση / delivery;

Η εστίαση είναι κλειστή, επιτρέπεται όμως το delivery και το take away.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά «η παραλαβή από το κατάστημα δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών».

Δείτε επίσης: Καταστήματα Delivery ή Take Away στην Καβάλα

3. Ως πότε θα λειτουργούν τα κουρεία;

Ως και την Κυριακή (8/11/2020) και εφόσον το επιθυμούν οι επιχειρήσεις. Ισχύει η υποχρέωση ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

4. Επιτρέπονται οι κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια;

Όχι. Η μετάβαση σε φιλική, συγγενική οικία απλώς για λόγους αναψυχής δεν περιλαμβάνεται στις προβλεπόμενες μετακινήσεις.

5. Mε ποιο ωράριο θα λειτουργούν τα super market;

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο, δηλαδή έως τις 9: 00 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8.00 το απόγευμα τα Σάββατα.

6. Ποια άλλα καταστήματα/υπηρεσίες μένουν ανοικτά;

 • Καταστήματα τροφίμων (και mini market), φούρνοι, ιχθυοπωλεία
 • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.),
 • Υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
 • Καθαριστήρια
 • Περίπτερα (24ώρο)
 • Φαρμακεία
 • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
 • Pet shops
 • Καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικού τσιγάρου

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

7. Θα εξυπηρετεί το κοινό το Δημόσιο;

Βάσει όσων είπε εχθές ο αρμόδιος υπουργός κ. Τ. Θεοδωρικάκος, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τις τρεις εβδομάδες των νέων περιορισμών έως τις 30 Νοεμβρίου θα ισχύσουν τρία ωράρια εργασίας στο Δημόσιο, όπως διευκρίνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα για τους υπαλλήλους.

 • Ωράριο 1: 07:00- 15:00
 • Ωράριο 2: 08:00-16:00
 • Ωράριο 3: 09:00 -17:00.

Θα δίνεται ωστόσο η δυνατότητα, όπου είναι αναγκαίο, να εργάζονται υπάλληλοι και σε άλλο ωράριο.

Δείτε εδώ: Όλα τα τηλέφωνα και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας

8. Μπορώ να μετακινηθώ εκτός περιφερειακής ενότητος;

Οι μετακινήσεις εκτός περιφερειακών ενοτήτων δεν επιτρέπονται παρεκτός εάν αφορούν άπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας, με σχετική βεβαίωση (ΑΑΔΕ).

9. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ) για παροχή υπηρεσιών;

Ναι, μέσω της πάγιας βεβαίωσης κίνησης προς και από την εργασία που συμπληρώνεται μέσω της σχετική βεβαίωση μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Δείτε εδώ: Δείτε και κατεβάστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις

10. Tι ισχύει για σχολεία – φροντιστήρια;

Η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας αναστέλλεται.

Συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, (νηπιαγωγεία και δημοτικά) καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη.

Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, και για τρεις εβδομάδες.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Δείτε εδώ: Γιατί μένουν ανοιχτά δημοτικά και ειδικά σχολεία;

11. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας μεταξύ 9μμ και 5πμ όπως ίσχυε σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες;

Όχι. Οι μετακινήσεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας διέπονται από τις ίδιες προϋποθέσεις (sms, έντυπη βεβαίωση κλπ) και για τους σκοπούς που έχουν περιγραφεί.

(Ενημέρωση 11 Νοεμβρίου) Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, οι μετακινήσεις περιορίζονται στις «απολύτως αναγκαίες», δηλαδή:

 1. Για λόγους εργασίας
 2. Υγείας
 3. Συνοδείας κατοικίδιων (σε κοντινή απόσταση από την κατοικία).

Φυσικά εξακολουθεί να απαιτείται αποστολή SMS στο 13033 για τις παραπάνω περιπτώσεις και μετά τις 21.00καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Ωστόσο οι βραδινοί έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πολιτικής προστασίας.

 

Με πληροφορίες από: Kathimerini.gr

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.