Χρήσιμες Πληροφορίες
 • Τύπος Εκδήλωσης
  Live
 • Διεύθυνση
  "Παλιά Κοινότητα" Φίλιπποι
 • Τηλέφωνο
  6939 255599
 • Ημ/νία Εκδήλωσης
  11/08/2022
 • Ώρα Εκδήλωσης
  21:00
 • Τιμές
  Είσοδος Ελεύθερη
Περιγραφή

“ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ”

Από το 2018, ο Βαγγέλης Πετρινιώτης και οι Δέσποινα Ψαθά, ως ντουέτο, εστιάζουν στο ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1920 – 1950. Η ελληνική αστική μουσική της περιόδου αυτής αποτελεί κοινό σημείο έρευνας και για τους δύο, ενώ στο πρόγραμμά τους αποτυπώνουν αφομοιωμένες γνώσεις που προκύπτουν από τη διδακτορική τους έρευνα.
Tο πρόγραμμά που θα παρουσιάσουν στο φεστιβάλ, περιλαμβάνει τραγούδια της εποχής 1932 – 1941. Θα ακουστούν ιστορίες για έρωτα, χωρισμό, τεκέδες, μάγκες και μόρτισσες, καθώς και ορχηστρικοί σκοποί σημαντικών συνθετών της εποχής. Μεγάλο μέρος της παράστασης αφορά συνθέσεις του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και τραγούδια που ερμήνευσε η Ρόζα Εσκενάζυ, δυο από τα σημαντικότερα πρόσωπα του Ρεμπέτικου ρεπερτορίου. Τέλος, θα ακουστούν και κάποιες δικές τους συνθέσεις, οι οποίες αν και σύγχρονες, κινούνται στις μουσικές φόρμες του Ρεμπέτικου και αντλούν ερμηνευτικά χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης.

Ο Βαγγέλης Πετρινιώτης σπούδασε τρίχορδο μπουζούκι σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ σήμερα, ως υποψήφιος διδάκτωρ του Τμ. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν. Μακεδονίας, μελετά την εξέλιξη της ερμηνείας και εκτέλεσης στο τρίχορδο μπουζούκι, μέσα από τα δισκογραφημένα ορχηστρικά αποσπάσματα των ερμηνευτών του οργάνου.
Το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο: «Προπολεμικό ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης», το οποίο αφορά το προπολεμικό έργο των τριών συνθετών.
Η πρώτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά, κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο «Χρώματα». Στον δίσκο παρουσιάζονται τα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, τεχνικές και κουρδίσματα από τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι τον Django Reinhardt, ενώ επίσης εμπεριέχονται και δικές του συνθέσεις.

Η Δέσποινα Ψαθά σπούδασε παραδοσιακό τραγούδι σε προπτυχιακό επίπεδο και στο μεταπτυχιακό της εστίασε στη φωνητική τεχνική και ερμηνεία της Ρόζας Εσκενάζυ, κάτι το οποίο μελετάει ακόμη και σήμερα σε διδακτορικό επίπεδο ως υποψήφια διδάκτωρ στο Παν. Ιωαννίνων, Τμ. Μουσικών Σπουδών.
Τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της: «Ρόζα Εσκενάζυ. Προπολεμικά ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, μια μελέτη της φωνητικής τεχνικής και ερμηνείας και καταγραφή της σε παρτιτούρα» και το 2019 κυκλοφόρησε και ο δίσκος της: «Αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ».

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Δέσποινα Ψαθά – Κιθάρα, τραγούδι
Βαγγέλης Πετρινιώτης – Μπουζούκι, τραγούδι

_____________

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11.08.2022
ΩΡΑ: 21:00
Είσοδος Ελεύθερη

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
«Παλιά Κοινότητα» Φίλιπποι
https://maps.app.goo.gl/YJRFiVsp9wyfN1cu9

https://www.cosmopolisfestival.gr/…/vaggelis…/

https://vangelispetriniotis.gr/
https://despinapsatha.gr/
https://www.facebook.com/groups/116619730873
https://www.facebook.com/groups/seliani

___________

Φέτος σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα Οψόμεθα Εις Φιλίππους γεμίζει με μουσική και παρέες τις γειτονιές οκτώ χωριών του Νομού Καβάλας.
Το Cosmopolis 2022 και η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» φέρνουν φέτος για πρώτη χρονιά το #CosmoHome στις γειτονιές των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας. Αμυγδαλεώνας, Πολύστυλο, Δάτο, Ζυγός, Κρυονέρι, Παλιά Καβάλα, Φίλιπποι, Κρηνίδες και Λυδία θα έχουν την τιμητική τους με 2 συναυλίες κάθε Πέμπτη από τις 14 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου.
Οι τοπικές κοινότητες του Δήμου Καβάλας ανοίγουν την αγκαλιά τους και υποδέχονται τους επισκέπτες του Cosmopolis, παρουσιάζοντας τοπικά σημεία πολιτισμού τα οποία περήφανα θα αναδειχθούν μέσα από τις μουσικές του κόσμου.