Χρήσιμες Πληροφορίες
 • Τύπος Εκδήλωσης
  Έκθεση
 • Διεύθυνση
  Πεζόδρομος Μεγάλου Αλεξάνδρου
 • Τηλέφωνο
  2510 240983
 • Ημ/νία Εκδήλωσης
  19/08/2022
 • Ώρα Εκδήλωσης
  00:00
 • Τιμές
  Είσοδος Ελεύθερη
Περιγραφή

// ANIMA URBIS ||| Υπαίθρια έκθεση κολάζ της Μαριανέλης Αναστασιάδου \\

Την οπτική ταυτότητα του Cosmopolis Festival 2022 υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bookart.gr σε συνέργεια με την Καβαλιώτισσα εικαστικό Marianeli Anastasiadou. Στο επίκεντρο της ταυτότητας βρίσκονται χειροποίητα κολάζ της Αναστασιάδου, τα οποία δημιουργήθηκαν με αρχειακό υλικό, παλιές φωτογραφίες της Καβάλας.

Η καλλιτέχνις δημιούργησε μία σειρά από κολάζ με τον γενικό τίτλο “AnimaUrbis” (Ψυχή πόλεως), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως συνειρμικά οπτικά τοπία για το προωθητικό υλικό του Cosmopolis 2022, «δεμένα» με έντονα στοιχεία τυπογραφίας και μία παλέτα «ζωντανών» χρωμάτων που αντικατοπτρίζουν την πολυτασικότητα και τη «φρεσκάδα» του φεστιβάλ.

Η έκθεση “AnimaUrbis” με τα έργα της Μαριανέλης Αναστασιάδου θα φιλοξενηθεί στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Καβάλα από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2022 σε επιμέλεια του Ioannis Tsigkas.

ANIMA URBIS (*ψυχή πόλεως)

Τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν μια κοινωνία, είτε πρόκειται για τους ανθρώπους της, είτε για τα δημιουργήματά τους, αποτυπώνονται ανεπανόρθωτα στο σκηνικό μιας πόλης. Ανέκαθεν στην συλλογική συνείδηση, ο ιστορικός πλούτος και η πολιτισμική ποικιλότητα ενός τόπου, γεννούσαν τη διάθεση για την αφήγηση ιστοριών, πραγματικών και μη.

Οι συνθέσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση παραπέμπουν σε σκηνές από παραμύθι, ως στιγμιότυπα μιας λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς. Σπαράγματα από αρχειακές φωτογραφίες της Καβάλας, συνθέτουν νέες πραγματικότητες, μέσα από έναν αναπόφευκτο σουρεαλισμό. Υβριδικά αρχιτεκτονήματα, άνθρωποι μεταμορφωμένοι σε κτήρια, σαν άλλα μυθικά τέρατα, ή φιγούρες του θεάτρου σκιών, στέκονται εδώ ως σηματοδότες μιας άλλης εποχής, φτιαγμένα από το λαό, για το λαό. Διηγούνται τις δικές τους ιστορίες τα μνημεία, τις ιστορίες των ανθρώπων τους, κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις αφουγκραστούμε, να τις νοιαστούμε και να τις διαφυλάξουμε.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ

Η Marianeli Anastasiadou γεννήθηκε το 1995 στην Καβάλα και έχει σπουδάσει Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με την τεχνική του χειροποίητου κολάζ από το 2020. Εκμεταλλευόμενη την αμεσότητα του συγκεκριμένου μέσου, σκοπός της είναι κάθε φορά, να δημιουργεί εικόνες που να μπορούν να επικοινωνήσουν νοήματα με ευκολία, χωρίς κρυφά μηνύματα. Η σύνθεση, έτσι, παίρνει τη μορφή μιας οπτικής γλώσσας, ανακυκλώνοντας ήδη υπάρχουσες εικόνες από περιοδικά, βιβλία, καταλόγους, εφημερίδες, παλιές φωτογραφίες και διαφημίσεις. Η δουλειά της έχει ως επί το πλείστον μια σουρεαλιστική διάθεση, ενώ εμφανείς είναι οι επιρροές του ρετροφουτουρισμού, του design και του κόμικ.

Έως σήμερα, έχει συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ κάποια από τα έργα της βρίσκονται σε δύο έντυπες εκδόσεις, δύο online βιβλία καθώς και σε ψηφιακά περιοδικά.

INFO
ΑΝΙΜΑ URBIS // ΨΥΧΗ ΠΟΛΕΩΣ
Υπαίθρια έκθεση κολάζ της Μαριανέλης Αναστασιάδου
Επιμέλεια: Ιωάννης Κ. Τσίγκας
05.07-31.08.2022
Πεζόδρομος οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου
Καβάλα