Σακχαρώδης διαβήτης: 14 Νοεμβρίου, ημέρα ενημέρωσης και εκπαίδευσης

kyriaki-papa-diatrofologos-kavala-zakxarodis-diavitis
γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  Κυριακή Παπά

 

Όλος ο μήνας Νοέμβριος και ειδικά η 14η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στον Σακχαρώδη διαβήτη.

Από την αρχαιότητα όπου και άρχισε η περιγραφή μίας ασθένειας που προκαλούσε έντονη δίψα, έντονη διούρηση και απώλεια βάρους μέχρι το 1921 που οι γιατροί Banting και Βest έσωσαν την Μάρτζορη, μια σκυλίτσα που έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη χορηγώντας της ινσουλίνη, έχει σημειωθεί τρομερή προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης ταξινομείται σε 3 κυρίως κατηγορίες:

Σ. Διαβήτης τύπου 1: αυτοάνοσο νόσημα που προκύπτει από την καταστροφή των β- κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη. Κλασικά η ινσουλίνη παρομοιάζεται με το κλειδί που ανοίγει την «πόρτα» των κυττάρων και επιτρέπει την γλυκόζη να μπει και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.

kiki-papa-diavitis-typou-1-vasika-stoixeia

Παιδιά και έφηβοι καλούνται κάποια στιγμή στην ζωή τους να μάθουν να διαχειρίζονται μια κατάσταση δύσκολη και αρκετά περίπλοκη. Χρειάζεται να μάθουν ξαφνικά να μετρούν υδατάνθρακες, να μετρούν το σάκχαρό τους, να υπολογίζουν μονάδες ινσουλίνης, να αντιμετωπίσουν υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες όχι μόνο για το φαγητό τους αλλά και για καταστάσεις όπως άγχος, φόβος, αρρώστια και  παράλληλα φυσικά να συνεχίσουν να είναι και παιδιά/ έφηβοι.

Υπάρχει κάτι που απαγορεύεται να τρώνε; Τίποτα απολύτως! Αρκεί να υπολογίσουν τις μονάδες ινσουλίνης που πρέπει να κάνουν.
Υπάρχει κάτι που απαγορεύεται να κάνουν; Αν είναι σωστά ρυθμισμένοι και πάλι τίποτα! Έχουμε δει άτομα με Διαβήτη τύπου 1 να κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ και να τρέχουν μαραθωνίους .

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσετε για τον Σακχαρώδης Διαβήτη τύπου 1 είναι τα παρακάτω:

kyriaki-papa-diatrofologos-kavala-diavitis-typou-1-vasika-stoixeia

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: είναι μία μεταβολική κατάσταση που προκύπτει από την αδυναμία του παγκρέατος να εκκρίνει επαρκεί ινσουλίνη και αδυναμία των κυττάρων να ανταποκριθούν σε αυτήν. Κυριότερα αίτια για την εμφάνισή του είναι η κληρονομικότητα, το αυξημένο βάρος σώματος και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ παλιά χαρακτηριζόταν και ως «Διαβήτης των ενηλίκων», εξαιτίας του τρόπου ζωής εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ακόμα και σε εφήβους.

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσετε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι τα παρακάτω:

kyriaki-papa-diatrofologos-kavala-diavitis-typou-2-vasika-stoixeia

Διαβήτης Κύησης: εμφανίζεται κατά το 2ρο και 3 το τρίμηνο της κύησης. Σε αυτήν την περίπτωση η ινσουλίνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Γυναίκες με αυξημένο βάρος σώματος, με πρώτου βαθμού συγγενή με διαβήτη, με διαβήτη κύησης και σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, με ηλικία >35 έτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισής του.

kyriaki-papa-diatrofologos-kavala-diavitis-kyisis-vasika-stoixeia

Κοιτώντας μερικούς αριθμούς όπως παρουσιάζονται στον International Diabetes Federation

kyriaki-papa-diatrofologos-kavala-diavitis

Κλείνοντας αυτό το κείμενο επανερχόμαστε στο βασικό μήνυμα της ημέρας που είναι η ενημέρωση!

Ενημέρωση για να μην κοιτάς περίεργα κάποιον που μπορεί να βγάλει ένα μηχανηματάκι για να μετρήσει το σάκχαρό του, ή τον δεις να κάνει την ινσουλίνη του ή να φοράει επάνω του ένα καταγραφικό σακχάρου ή μία αντλία  ινσουλίνης και κυρίως για να σταματήσουν τα άτομα με διαβήτη να ακούν ξανά και ξανά τα ίδια άτοπα συμπεράσματα ή να πρέπει να απαντούν σε ενοχλητικές ίσως και λίγο προσβλητικές ερωτήσεις!

kiki-papa-zakxarodis-diavitis-ageneis-erottiseis

Η Κυριακή Παπά είναι Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Φροντίδα και Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη» (MSc Diabetes Care and Management) στο Caledonian University στην Γλασκώβη.

Έχει δουλέψει εθελοντικά σαν διαιτολόγος για την οργάνωση Diabetes UK αλλά και στο Διαβητολογικό τμήμα του Γ.Ν. Καβάλας για 3 χρόνια.

Επίσης έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια για αντλίες ινσουλίνης και ως διαιτολόγος στην κατασκήνωση για παιδιά με διαβήτη της ΧΑΝΘ   σε συνεργασία με την παιδοενδοκρινολογική μονάδα της Γ’ Παιδιατρικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2016.

Το 2019 έλαβε την πιστοποίηση του διεθνούς οργανισμού ISAK ως Level One Anthropometrist.

kiki-papa-diatrofologos-kavala-stoixeia-epikoinonias

Ακολουθήστε την Κυριακή Παπά στο Facebook και στο Instagram

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.