fbpx

Smoke Ring: Τι είναι και γιατί δεν θα έπρεπε να το θέλετε στο φαγητό σας.

smoked-meat-image-kavala-citypedia

Τα καπνιστά τρόφιμα έχουν παίξει μεγάλο ιστορικό και οικονομικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και ακόμα και σήμερα αποτελούν ένα είδος προϊόντων που καταναλώνονται και προτιμώνται σε μεγάλο βαθμό.

Ιδίως το κάπνισμα του κρέατος έχει αναδειχθεί σε επιστήμη καθώς πλέον είναι αρκετά εύκολο να καπνίσει κανείς τα δικά του κρέατα στο σπίτι του.

Κάτι που συζητιέται πολύ είναι το λεγόμενο Smoke Ring. Το χαρακτηριστικό ρόζ/κόκκινο δαχτυλίδι που σχηματίζεται γύρω από το καπνιστό κρέας. Τι ακριβώς είναι όμως το smoke ring και γιατί δεν θα έπρεπε να το θέλουμε στο φαγητό μας;

Ρωτήσαμε τους ειδικούς στο κάπνισμα του κρέατος (και όχι μόνο) και έχουμε την απάντηση!

Γιατί δημιουργείται το smoke ring;

Όπως μας εξήγησαν στην ΚΑΠΝΑ Smokery, αυτό το ροζ χρώματος δαχτυλίδι δημιουργείται λόγω της μυογλοβίνης που περιέχεται στον ζωικό ιστό. Το ξύλο και το κάρβουνο, όταν καίγονται παράγουν διοξείδιο του αζώτου το οποίο όταν αλληλοεπιδρά με την μυογλοβίνη δημιουργεί το περίφημο smoke ring.

kapnisto-kreas-smoke-ring

Γιατί δεν θα έπρεπε να θέλουμε το Smoke Ring;

Πολύ απλά επειδή το smoke ring δεν προσδίδει κάτι στη γεύση! Δεν υπάρχει απλά κανένα όφελος στο να βλέπουμε αυτό το ροζ/κόκκινο δαχτυλίδι. Το μόνο που προσδίδει είναι έξτρα ποσότητες διοξειδίου του αζώτου.

Πως γίνεται το σωστό κάπνισμα;

Στην ΚΑΠΝΑ smokery, το κάπνισμα των πρώτων υλών, γίνεται σε καπνιστήριο σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρισμό και αποτελεί στην ουσία έναν φούρνο-καπνιστήριο, μέσα στον οποίο σιγομαγειρεύονται και παράλληλα καπνίζονται τα προϊόντα.

kapna-smokery-kavala-fournos

Το κάπνισμα γίνεται μεσώ της καύσης «μπισκότων» ξύλου χωρίς την παρουσία φλόγας. Η καύση των μπισκότων είναι ελεγχόμενη, διαρκεί είκοσι λεπτά για το κάθε μπισκότο ξύλου, το οποίο στη συνέχεια σβήνει σε δοχείο με νερό, με αποτέλεσμα να σταματά η καύση του πριν προκύψει ο ανθυγιεινός καπνός της ‘καρβουνιάς’.

kapna-smokery-kavala-kapnisto-kreas

Για τον λόγο αυτό δεν θα δείτε ποτέ smoke ring στα δικά μας καπνιστά κρέατα.

Δείτε περισσότερα για την ΚΑΠΝΑ smokey στην σελίδα του μαγαζιού στο Citypedia.gr.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.