
Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση «Άδοντες και Ψάλλοντες», που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και γέμισε νιάτα την πόλη μας, βρεθήκαμε με τη γραφίστρια – διαφημίστρια εικαστικό Θώμη Αγγέλλου, που φέτος κλείνει 29 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής παρουσίας(!) στο χώρο studio που διατηρεί στο Βύρωνα!
Η Θώμη είναι η γυναίκα πίσω από το σχεδιασμό της οπτικής επικοινωνίας της διοργάνωσης «Άδοντες και Ψάλλοντες», αλλά και πολλών άλλων μεγάλων διοργανώσεων, θεσμών πλέον, αλλά και λογοτύπων της Καβάλας και όχι μόνο.
Φέτος, άλλωστε, κλείνει 29 έτη συνεχούς επαγγελματικής παρουσίας και μίλησε στο Citypedia.gr για τη σημασία της οπτικής επικοινωνίας στην επιτυχία μιας διοργάνωσης, το επάγγελμα του γραφίστα, καθώς και για τον εθελοντισμό και τη σημασία του.
Συνέντευξη στη Φανή Λώλα
Θώμη Αγγέλου και Οπτική Επικοινωνία. Μιλήστε μας για αυτά.
Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό που βλέπουμε μπροστά, σε μια εκδήλωση, δηλαδή την οπτική επικοινωνία της εκδήλωσης. Δεν συμβαίνει συχνά να δίνουμε συνεντεύξεις και σας ευχαριστώ γι’ αυτό το ενδιαφέρον.
Έχω εξειδικευτεί πάνω στον σχεδιασμό διοργανώσεων, εκδηλώσεων και προωθητικών καμπανιών, τόσο στο τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, ενώ ήμουν στην ομάδα σχεδιασμού του Cosmopolis από τη 1η χρονιά δημιουργίας του.
Όταν κάποιος είναι υπεύθυνος για την οπτική επικοινωνία, για ποια ακριβώς πράγματα είναι υπεύθυνος;
Ποια είναι η διαδικασία και τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει;
Κάθε διοργάνωση έχει τις δικές τις απαιτήσεις. Πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε το είδος της διοργάνωσης, δηλαδή αφορά τον πολιτισμό, είναι επιστημονική, ενημερωτική, έχει σχέση με τον τουρισμό; Ξεκινάμε να προσδιορίσουμε την ταυτότητα της εκδήλωσης, τους θεματικούς άξονες και το πού απευθύνεται. Υπάρχει διαφοροποίηση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε το target group στο οποίο απευθύνεται η κάθε εκδήλωση, τους τελικούς αποδέκτες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το σχεδιασμό. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την εκδήλωση «Άδοντες και Ψάλλοντες», μια μουσική μεν εκδήλωση που απευθύνεται σε μαθητές και σε νέο κόσμο, με τη συμμετοχή σχολείων κα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά έχει και μία άλλη υπόσταση. Είναι μια διοργάνωση που γίνεται προς τιμή του Αποστόλου Παύλου και κάθε χρονιά έχει κα έναν νέο θεματικό άξονα.
Επίσης, για παράδειγμα, το Cosmopolis αποτελεί και αυτό μια δύσκολη και ξεχωριστή περίπτωση, ένα πολυδύναμο φεστιβάλ, με πολλούς και διαφορετικούς θεματικούς άξονες, ένα ταξίδι στις χώρες του κόσμου χωρίς αποσκευές, μια διοργάνωση για όλους, οπότε εκεί, όσον αφορά την οπτική επικοινωνία ο σχεδιασμός έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις .
Πώς οργανώνεται η δημιουργία και η διανομή του υλικού;
Το υλικό πρέπει να εξαρτάται από τον τρόπο που θέλουμε να προβάλουμε μία εκδήλωση. Το πρώτο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το λογότυπο και ο σχεδιασμός του λογοτύπου. Γεννάει, αναπτύσσεται, μεγαλώνει και εφαρμόζεται σε όλες τις ανάγκες προβολής και οπτικής επικοινωνίας. Στη συνέχεια κάνουμε την αφίσα, εάν υπάρχει πρόγραμμα–έντυπο το οποίο θα αφορά το πρόγραμμα της διοργάνωσης και ακολουθεί ο σχεδιασμός banners και του υπόλοιπου υλικού προβολής και επικοινωνίας, έντυπου ή ηλεκτρονικού. Μια διοργάνωση που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία σχεδιαστή για να έχει μια ενιαία ταυτότητα, κάτι αναγκαίο για την επιτυχία της.
Πόσο καιρό χρειάζεται για να ετοιμαστεί όλο το υλικό;
Στην Ελλάδα όλοι έρχονται σήμερα και τα ζητάνε για χθες! (Γέλια) Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη δουλειά μας, απαιτείται χρόνος, δεν μπορούν να γίνουν όλα στον αυτόματο πιλότο. Για να φτάσουμε στα τελικά αρχεία, τa finals όπως λέγονται, μπορεί να έχουν προηγηθεί πάνω από 20 αρχεία με συνεχείς αλλαγές! Επίσης, το κομμάτι των χορηγών μιας εκδήλωσης είναι εξίσου σημαντικό, όσο αφορά τον σχεδιασμό, γιατί πρέπει να συλλεχθούν τα κατάλληλα αρχεία, να προβάλλονται όλοι αξονικά κ.α. Έτσι, πέρα από το καλλιτεχνικό, πάμε στο τεχνικό και όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα.
Πώς επηρεαστήκατε από τον Covid-19;
Σίγουρα περάσαμε πολύ δύσκολα. Η δουλειά μας επηρεάστηκε και αυτή πάρα πολύ. Όμως έχω την αίσθηση ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο. Με τη νέα πραγματικότητα έγινε αντιληπτό από τους περισσότερους επαγγελματίες ότι δεν υπάρχει χώρος για προχειρότητες και καμπάνιες τύπου ‘DIY’. Ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος, το καταναλωτικό κοινό με περιορισμένο budget, άρα πλέον είναι ανάγκη να απευθυνθούν σε επαγγελματίες του είδους για να ισχύει το value for money.
Πώς θα περιγράφατε σε κάποιον τι ακριβώς κάνετε;
Όταν ήρθα στην Καβάλα, το επάγγελμα του «γραφίστα» ήταν σχεδόν άγνωστο. Πολλοί θεωρούσαν πως είσαι «γραφιάς» ή κάτι τέτοιο, η όλη διαδικασία συνηθώς άρχιζε και τελείωνε μέσα στα τυπογραφεία. Ακόμα και άνθρωποι μέσα από τον πιο στενό μου κύκλο, εάν δεν τους εξηγήσω τι ακριβώς κάνω, δεν έχουν πλήρη εικόνα.
Μέσα στις βασικές υπηρεσίες ενός γραφίστα, εκτός των όσων αναφέρθηκαν, είναι ο σχεδιασμός λογότυπων, εταιρικής ταυτότητας, συσκευασιών, εκδόσεων, web design κ.α. σε συνδυασμό, όπως στη δική μου περίπτωση λόγω σπουδών και προσωπικού ενδιαφέροντος, με την διαφήμιση, προώθηση την προβολή και τη διοργάνωση events καθώς και το exclusive design, για δώρα δημοσίων σχέσεων, όλα χειροποίητα και μοναδικά κ.ά.
Έχετε κάποια πτυχή της δουλειάς που σας αρέσει πιο πολύ;
Μου αρέσει πολύ το label design, ιδίως του κρασιού, ως λάτρης του οινικού πολιτισμού. Επίσης το branding. Είναι πολύ σπουδαία ιστορία ο σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας για μια επιχείρηση και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Εσείς βλέπετε να βοηθάει και να έχει αντίκτυπο η οπτική επικοινωνία μιας εκδήλωσης;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι η επιβράβευση ενός σχεδιαστή, αλλά και η επιβεβαίωση ότι η όλη στρατηγική σχεδιασμού ήταν η σωστή…και όταν τα εύσημα προέρχονται από ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της επικοινωνίας τότε η χαρά είναι διπλή.
Online ή Offline Οπτική Επικοινωνία;
Η σχέση μεταξύ τους είναι αμφίδρομη και συμπληρωματική. Ο κόσμος θέλει να βλέπει και στην καθημερινότητά του ότι κάτι συμβαίνει: αυτό σημαίνει βγαίνω έξω και βλέπω γύρω μου τι συμβαίνει, τι «παίζει» στην πόλη μου, αλλά μέσα από μια οργανωμένη και με αισθητική, καμπάνια.
Μιλήστε μας για την εργασιακή σας εμπειρία στην πόλη της Καβάλας ως γραφίστρια.
Επέλεξα συνειδητά να μείνω στην πόλη μου, πάρα τις όποιες αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες που αντιμετώπισα. Όλα αυτά τα 29 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας σε αυτή την πόλη, είμαι γεμάτη, έχω εργαστεί πάνω σε πολλούς, διαφορετικούς και ποικίλους τομείς της δουλειάς μας. Το μόνο μείον είναι ότι δεν έχω αμειφθεί αντικειμενικά, για το εύρος των υπηρεσιών που προσέφερα, πάνω στην γραφιστική και τη διαφήμιση. Είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα η κοστολόγηση παροχής υπηρεσιών, ενώ παράλληλα, πλέον αντιμετωπίζουμε και τον ανταγωνισμό μέσω του διαδικτύου. Βέβαια, όλα είναι θέμα επιλογών και το πόσο σοβαρά ο κάθε επαγγελματίας αντιμετωπίζει το όποιο επιχειρηματικό του εγχείρημα.
Το μεγάλο συν είναι ότι εργάστηκα πάνω στο αντικείμενό των σπουδών μου και το εύχομαι σε όλα τα νέα παιδιά, να κάνουν δουλειά αυτό που αγαπούν.
Τι σημαίνει για εσάς εθελοντισμός; Έχετε εργαστεί εθελοντικά;
Για μένα ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι μόδα, ούτε μέσο για προσωπική καταξίωση ή αναρρίχηση… έτσι μεγάλωσα, από πολύ μικρή συμμετείχα σε διάφορα σωματεία και οργανώσεις εθελοντικού σκοπού, αυτές είναι οι αρχές μου.
Άλλωστε ένα κομμάτι της δουλειάς το ονομάζω “Design & Help” προσφέροντας τις υπηρεσίες μου και την εμπειρία μου, για κοινωφελείς σκοπούς ή προς ανάδειξη της ιστορίας μας. Ανάμεσα σε πολλές, διάφορες και σημαντικές εθελοντικές εργασίες, όλα αυτά τα χρόνια, θα ήθελα να αναφέρω ένα σπουδαίο project, του οποίου είχα αναλάβει όλο το σχεδιασμό, με τις ευλογίες και την αιγίδα του οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου. Ένα λεύκωμα-ημερολόγιο, για τα 560 χρόνια της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, που όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν αφιλοκερδώς, ως φόρο τιμής στο αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό Ιδρυμα του Ελληνισμού.
Με αφορμή την αναφορά σας στον οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο είδαμε ότι βάλατε την υπογραφή σας στο υλικού προβολής και επικοινωνίας των εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμή του και των Ιεραρχών που τον συνόδευαν με κορυφαίους τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, και τον Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.»
Ναι ισχύει. Η ανάθεση του σχεδιασμού αποτελεί το επιστέγασμα της πολυετής και δημιουργικής συνεργασίας με την ΙΜΦΝΘ και τον αοίδιμο Μακαριστό Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. Κυρού Προκοπίου που ξεκίνησε με αφορμή την έκδοση του επετειακού ημερολογίου του Δήμου Καβάλας για τα 2000 χρόνια από την γέννηση του Ιησού Χρηστού και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Θα ήθελα και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω θερμά τον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο , τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως , Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεράσιμο Φυλακτάκη αλλά και τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Παύλο Κίτσο για την συνεχή εμπιστοσύνη τους και την αγαστή συνεργασία.
Ευχαριστούμε για το χρόνο σας!
Χαρά μου!
Citypedia.gr