Συνέντευξη: Φανή Λώλα
Το ζαχαροπλαστείο Ευαγγέλου αποτελεί μια σταθερή επιλογή για τους κατοίκους της πόλης της Καβάλας αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας. Με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να βρίσκεται προ των πυλών, μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη και εμπνευστή του ζαχαροπλαστείου, Χάρη Καραγιάννη για τα πρώτα του βήματα αλλά και για τα προϊόντα, που ο ίδιος πιστεύει, ότι θα κάνουν το τραπέζι μας ακόμα πιο ξεχωριστό!
Καλημέρα Χάρη! Πώς ξεκίνησε η πορεία σου στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής;
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του μακρινού 2006, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου άνοιξα ένα «κλασικό» ζαχαροπλαστείο, με πολλά και διάφορα γλυκά. Λόγω όμως του ότι δεν είχα μεγάλο κύκλο και ήμουν νέος στην αγορά – όταν το άνοιξα ήμουν 26 χρονών!- η δουλειά δεν «περπατούσε», πήγαινα για κλείσιμο. Οπότε, μια μέρα ξύπνησα και είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό! Έτσι είχα την ιδέα και άρχισα να φτιάχνω προφιτερόλ, τη στιγμή που θα μου το ζητήσει ο πελάτης.
Έφτιαξα για αρχή μία σοκολάτα, βραστή κρέμα έφτιαχνα ούτως ή άλλως από τότε και πρόσφερα δύο επιλογές, αμύγδαλο και φουντούκι, ως topping! Και αφού το μάθαινε και ερχόταν όλο και περισσότερος κόσμος, και πήγαινε καλά το όλο εγχείρημα, ένα πρωί πήγα στο μαγαζί και αφού «ξεφορτώθηκα» ότι υπήρχε από τα υπόλοιπα γλυκά κράτησα μόνο το προφιτερόλ, για το οποίο σιγά σιγά προστέθηκαν και άλλες σοκολάτες.
Το 2015, αφότου άρχισα να πατάω ξανά στα πόδια μου, πήρα την απόφαση να κατέβω στο κέντρο της Καβάλας, και έκτοτε διατηρώ το μαγαζί στην Παύλου Μελά 6, το οποίο, βέβαια, είναι εξοπλισμένο και με καινούργια μηχανήματα και καινούργια ψυγεία.
Ποιες είναι οι σοκολάτες που μπορεί να διαλέξει κάποιος για να δημιουργήσει το δικό του προφιτερόλ;
Προσφέρουμε επτά σοκολάτες: την κλασική σοκολάτα υγείας που χρησιμοποιούμε για το προφιτερόλ, γάλακτος, άσπρη, gjanduja, φράουλα, bueno και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη που είναι πιο πικρή με 72% κακάο.
Πέρα από το προφιτερόλ, ποια άλλα γλυκά προσφέρετε στον κόσμο;
Δεν προσφέρουμε πάστες, αλλά προσφέρουμε τούρτες, σιροπιαστά, διάφορα είδη κουλουράκια, και φυσικά τα τριγωνάκια και τα κορνεδάκια, τα οποία γεμίζονται και αυτά τη στιγμή που θα έρθει ο πελάτης να τα πάρει! Τα τριγωνάκια και γενικά τα σιροπιαστά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα ζητάει πάρα πολύ ο κόσμος!
Γενικά έχω επιλέξει να μην έχω μεγάλη ποικιλία γλυκών αλλά αυτά που θα δώσω στον κόσμο, κοιτάω να είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να τους προσφέρω, σε ποιότητα και σε γεύση!
Προσφέρουμε επίσης παγωτό, όλο το χρόνο, αλλά από Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο το ζητάει πάρα πολύ ο κόσμος!
σ.σ. Αν ψηθήκατε για παγωτό δείτε περισσότερα ΕΔΩ!
Ποιες είναι οι καινούργιες προσθήκες;
Η σοκολατόπιτα! Είναι καινούργια προσθήκη στο ζαχαροπλαστείο, έχω πειραματιστεί πάρα πολύ και θεωρώ ότι έχω φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο: είναι μαλακή, με περισσότερη σοκολάτα στο πάνω μέρος, για να «ρουφήξει» περισσότερο σοκολάτα και το κέικ (από κάτω). Για κάποιον που του αρέσουν το κέικ, η σοκολάτα, και το σουφλέ, πιστεύω θα τον ικανοποιήσει απόλυτα! Και όσο καλοκαιριάζει, μια σοκολατόπιτα με μια μπάλα παγωτό, αποτελεί τον τέλειο γευστικό συνδυασμό!
Μιας και αναφέραμε το παγωτό, μίλησέ μας για το παγωτό σας!
Στο παλιό μαγαζί δεν έφτιαχνα παγωτό, το εμπορευόμουν. Μόλις μεταφερθήκαμε στο κέντρο ξεκίνησα να φτιάχνω παγωτό, δηλαδή τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς πιστεύω ότι ένα καλό ζαχαροπλαστείο πρέπει να έχει δικό του παγωτό, που το φτιάχνει και το επιμελείται με δικό του τρόπο, σύμφωνα με την πολιτική του. Έτσι και εγώ, μέσα από συνεχή εκπαίδευση και σεμινάρια και έχω φτάσει σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό, θεωρώ! Το παγωτό μας είναι αρκετά μαστιχωτό, έχει γεύση που δεν φτάνει την υπερβολή, ενώ η σοκολάτα, για την οποία είμαι πολύ περήφανος, είναι όσο πιο σοκολατένια γίνεται!
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και καλύτεροι και βγάζουμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες! Μέχρι πέρυσι βγάζαμε 12 γεύσεις, φέτος όμως προστέθηκε μια ακόμα βιτρίνα οπότε οι γεύσεις γίνανε 24 και αυτό μας δίνει και ευκαιρία να πειραματιστούμε και να δοκιμάζουμε να φτιάξουμε και νέες γεύσεις, πιο παράξενες!
Προσφέρετε στο ζαχαροπλαστείο vegan παγωτό;
Vegan παγωτό (με την κλασσική έννοια) δεν προσφέραμε μέχρι τώρα, θέλω όμως να το προσθέσω στις επιλογές για φέτος. Ξεκίνησα επίσης να πειραματίζομαι για να φτιάξω παγωτό χωρίς ζάχαρη. Είχαμε βγάλει παγωτό με stevia αλλά το σταματήσαμε, καθώς προσωπικά δεν μου αρέσει η γεύση stevia οπότε δεν μπορούσα να το υποστηρίξω και να το προωθήσω! (γέλια)
Προσφέρουμε, βέβαια, τα sorbet, που είναι vegan, καθώς αποτελούνται από φρούτο, ζάχαρη και νερό. Μέχρι τώρα είχαμε φράουλα, λεμόνι, mango και φέτος θα προστεθεί και η amarena, βύσσινο δηλαδή.
Εάν κάποιος δεν έχει ξαναέρθει στο ζαχαροπλαστείο, τι θα του πρότεινες να δοκιμάσει;
ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ!
Ο λόγος;
Επειδή μπορεί να το φτιάξει με όποιον τρόπο θέλει! Πολλοί δεν το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, κρέμα, choux, σοκολάτα, αλλά θέλουν για παράδειγμα τη σοκολάτα από κάτω και την κρέμα πάνω. Άλλοι θέλουν τα choux γεμισμένα και άλλοι σκέτα, ενώ κάποιοι θέλουν πολλά topping, άλλοι δεν θέλουν καθόλου, και κάποιοι θέλουν μόνο κρέμα ή μόνο σοκολάτα.
Ο καθένας έχει τα δικά του γούστα και προτιμήσεις αλλά ένα είναι σίγουρο: εδώ θα βρει τον ιδανικό συνδυασμό για να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του! Επίσης, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙ: το -πάντα- τραγανό φύλλο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, και κάνει τα τρίγωνά μας να ξεχωρίζουν!
Γιατί να έρθει κάποιος στο ζαχαροπλαστείο Ευαγγέλου;
Γιατί το προφιτερόλ που φτιάχνουμε εδώ είναι μοναδικό στο είδος του, δεν θα το βρει πουθενά αλλού!
Citypedia.gr