fbpx

Καβαλιώτες που επιχειρούν: Χρήστος Ζαφειριάδης, μια Σχολή Οδηγών με 42 χρόνια ιστορία και εμπειρία στην εκπαίδευση!

zafeiriadis-sxoli-odigon-kavala-citypedia-facebook

Ο Χρήστος Ζαφειριάδης, της γνωστής στην Καβάλα Σχολής οδηγών, μίλησε στο Citypedia.gr

Χρήστο καλησπέρα

Χ.Ζ.: Γεια σου, Ηλία, καλησπέρα!

Πες μου αρχικά δύο λόγια για σένα και την Σχολή. Ποιος είναι ο Χρήστος;

Χ.Ζ.: Ο Χρήστος είναι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, μεγαλωμένος μέσα σε μία οικογένεια αυτοκινητιστών και εκπαιδευτών.
Να φανταστείς ο παππούς ο Χρήστος ήταν από τους πρώτους μετόχους στο Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, ο πατέρας μου Θεόδωρος συνέχισε ως οδηγός και μέτοχος, παράλληλα με τη Σχολή Οδηγών που άνοιξε το 1978, στο δυναμικό της οποίας αργότερα εντάχθηκε και η μητέρα μου ως εκπαιδεύτρια.

sxoli-odigon-xristos-zafeiriadis-7

 

Όπως καταλαβαίνεις, είμαι μεγαλωμένος με τα αυτοκίνητα, ενώ το αντικείμενο με είχε επιλέξει πολύ πριν το επιλέξω εγώ. Κάπως έτσι και αφού πήρα το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού, συνέχισα ως Εκπαιδευτής Οδηγών, συνεχίζοντας παράλληλα μία παράδοση χρόνων και επιτυχιών στο συγκεκριμένο κλάδο. Αν με ρωτήσεις τώρα, δε θα άλλαζα με τίποτα το επάγγελμά μου.

Τσέκαρα λίγο τις αξιολογήσεις της Σχολής στο Google, είναι όλες τους άριστες, με πολύ θετικά σχόλια για εσάς… Σπάνια συμφωνούν πολλοί Έλληνες για κάτι! Σημαίνει κάτι για σένα αυτό;

Χ.Ζ.: Κοίταξε, η καλύτερη ανταμοιβή ενός επαγγελματία δεν πιστεύω ότι είναι η οικονομική – αν και βοηθάει για την επιβίωση! (γέλια).

Πιστεύω όμως πραγματικά πως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανταμοιβή ενός ανθρώπου που προσπαθεί, είναι τα όμορφα λόγια εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν. Οι αξιολογήσεις ήρθαν αυθόρμητα και χωρίς κόπο, αποδεικνύοντας, προφανώς, ότι κάτι κάνουμε καλά!

sxoli-odigon-xristos-zafeiriadis-google-vathmologia

Μου δίνεις εδώ την ευκαιρία να πω το εξής. Όταν κάποιος εγγράφεται σε μία Σχολή Οδηγών, δεν έχει και δεν πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο να πάρει ένα δίπλωμα οδήγησης, αλλά να μάθει να οδηγεί σωστά! Είναι τόσο απλό αλλά όχι απόλυτα κατανοητό. Μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευτές που λειτουργούν ως διεκπεραιωτές για να πάρει κάποιος ένα ξερό χαρτί, αλλά μετά τι;
Ξέρεις, οι εξετάσεις είναι μόλις λίγα λεπτά από τη ζωή μας, αυτό που ακολουθεί όμως μετά, είναι το ζητούμενο.
Στη Σχολή μας στοχεύουμε ξεκάθαρα στη σωστή εκπαίδευση ενός μαθητή ο οποίος ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, θα πρέπει να μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο και να οδηγήσει παντού!
Όπως ξέρεις, όλοι οι χαρακτήρες δεν είναι ίδιοι, κι ένας άνθρωπος που έρχεται σε σένα για να του μάθεις οδήγηση, ουσιαστικά σου εμπιστεύεται όχι μόνο τη ζωή του αλλά και τη ζωή όσων θα μπουν στο αυτοκίνητο μαζί του. Άρα κι εσύ ως εκπαιδευτής, αν έχεις συνείδηση, θα πρέπει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για αυτόν τον άνθρωπο.

sxoli-odigon-xristos-zafeiriadis-3

Θεωρώ ότι είναι λάθος το να γράφεται κάποιος σε μία Σχολή Οδηγών και να κάνει αραιά τα μαθήματα για αρκετές εβδομάδες, διότι έτσι φτάνεις στο σημείο να κάνεις τελικά παραπάνω ώρες για να μάθεις οδήγηση, ενώ υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση, τόσο οικονομική όσο και σωματική/πνευματική και από τις δύο πλευρές!
Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να πηγαίνουμε με ένα σταθερό ρυθμό γιατί αν καθυστερούμε πολύ, η απόδοση είναι λογικό να πέφτει, κάτι το οποίο φυσικά δεν το θέλουμε. Προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η εκπαίδευση γίνεται με συγκεκριμένη μέθοδο και σωστό προγραμματισμό, προσαρμόζοντας το κάθε μάθημα στις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή, αφού το μάθημα ουσιαστικά είναι ένα ιδιαίτερο.

Πιστεύεις ότι η φιλοσοφία σου αυτή αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά επιτυχίας της Σχολής;

Χ.Ζ.: Η επιτυχία είναι το φυσικό επακόλουθο μιας σωστής εκπαίδευσης. Ευτυχώς στην Καβάλα οι εξεταστές είναι αρκετά καλοί σε αυτό που κάνουν και αντιλαμβάνονται από τα πρώτα λεπτά αν κάποιος μπορεί να οδηγήσει ή όχι.

Η σωστή εκπαίδευση φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, με όποιον εξεταστή και με οποιαδήποτε διαδρομή κι αν έρθει «αντιμέτωπος» ένας υποψήφιος. Εννοείται πως οι εξετάσεις είναι πάντοτε εξετάσεις και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία Σχολή Οδηγών χωρίς απορρίψεις.

Ωστόσο, ελάχιστα είναι τα δικά μας παιδιά που είχαν κάποια ατυχία, να φανταστείς μέσα στο 2020 έχουν απορριφθεί μόλις 2 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν περάσει τις εξετάσεις με την πρώτη!

zafeiriadis-sxoli-odigon-kavala-citypedia-facebook

Να σου κάνω και μια ερώτηση για το θέμα των ημερών, ποια είναι η κατάσταση με τον Covid19; Πως έχει επηρεαστεί η δουλειά σου;

Χ.Ζ.: Μία παγκόσμια πανδημία είναι κάτι που κανείς δεν περίμενε να έρθει, φέρνοντας δυσκολίες και αλλαγές σε όλους τους τομείς. Όσον αφορά τον δικό μας κλάδο, δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, πέραν του lockdown και του ότι φοράμε πλέον μάσκες και γάντια, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εξέταση, όπως θα έπρεπε να γίνεται παντού.

Το καλοκαίρι υπάρχει πάντα περισσότερη δουλειά αλλά αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ο αριθμός των υποψηφίων που δίνουν εξετάσεις, λόγω της κατάστασης, προς το παρόν μπορούν να δίνουν εξετάσεις δύο άτομα κάθε εβδομάδα, από κάθε Σχολή.

Αυτό έχει δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στις Σχολές που έχουν αρκετούς κομμένους μαθητές γιατί όπως καταλαβαίνεις, αν π.χ. σε μία Σχολή υπάρχουν 10-15 κομμένοι μαθητές που περιμένουν να δώσουν ξανά εξετάσεις, αυτομάτως ένας καινούριος μαθητής που κάνει εγγραφή, πηγαίνει δύο μήνες πίσω, το λιγότερο. Φυσικά, για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενημερώνεις κάθε καινούριο μαθητή σου, εκτός κι αν δεν είσαι ειλικρινής μαζί του.

sxoli-odigon-xristos-zafeiriadis-8

Άρα εσάς δεν σας επηρέασε καθόλου ο κορωνοϊός! (γέλια)

Χ.Ζ.: Στο κομμάτι των εξετάσεων ευτυχώς όχι!

Στη Σχολή μας αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας μαθητής που περιμένει να επανεξεταστεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εξυπηρετήσουμε καινούρια παιδιά για να πάρουν το δίπλωμα όσο νωρίτερα γίνεται και αυτό είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιους άλλους.

Άλλωστε, τα μαθήματα γίνονται και πρέπει να γίνονται με μια σχετική συνέπεια, έτσι ώστε ο μαθητής να μπαίνει γρήγορα εντός κλίματος και να μαθαίνει εύκολα, χωρίς να δημιουργούνται κενά ή αμφιβολίες, με σωστό προγραμματισμό, ειλικρίνεια και κυρίως, υπομονή.

sxoli-odigon-xristos-zafeiriadis-5

Το ακούμε αλλά το λέμε και οι ίδιοι συχνά. Ισχύει ότι η Καβάλα είναι μια ιδανική πόλη για να μάθεις να οδηγείς;

Χ.Ζ.: Τον τελευταίο καιρό αρχίζω να πιστεύω πως, εκτός από όμορφη, είναι και μία καλή πόλη για να μάθεις οδήγηση. Όπως σε κάθε πόλη, έτσι κι εδώ υπάρχουν ευκολίες και δυσκολίες. Ωστόσο εμείς έχουμε τις ανηφόρες στην καθημερινότητά μας, γι’ αυτό και μαθαίνουμε ανηφόρα στο δεύτερο ή τρίτο κιόλας μάθημα, αφού υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης μας.

Αυτό δε σημαίνει ότι τρέχουμε την εκπαίδευση αλλά μαθαίνουμε από νωρίς τα όσα χρειάζονται γιατί όπως γνωρίζεις, στα εύκολα δεν έμαθε κανείς. Υπάρχουν ακόμα και παιδιά που έβγαλαν δίπλωμα σε άλλες πόλεις και τελικά έκαναν επιπλέον μαθήματα στη Σχολή μας για να μπορέσουν να οδηγήσουν στην Καβάλα.

sxoli-odigon-xristos-zafeiriadis-4

Γι’ αυτό λέμε, η Καβάλα είναι μια ιδανική πόλη για να κάνεις πολλά πράγματα όπως να σπουδάσεις, να κάνεις διακοπές αλλά και για να μάθεις σωστή οδήγηση! (γέλια).

Φυσικά, όπως παντού, υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν και κάποια άλλη στιγμή ελπίζω να μπορέσουμε να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα για τα όμορφα, τα στραβά κι ανάποδα των δρόμων μας και για όσα θα έπρεπε να βελτιωθούν από τους αρμόδιους φορείς (αλλά και εμάς τους ίδιους), ώστε να είμαστε όλοι μας πιο ασφαλείς, σίγουροι και χαμογελαστοί όταν βρισκόμαστε στο δρόμο.

Χρήστο, ευχαριστούμε πολύ για το  χρόνο, την ενημέρωση και για όσα ενδιαφέρονται και χρήσιμα μας είπες, ελπίζω να βρούμε χρόνο να μιλήσουμε ξανά και εύχομαι να συνεχίσετε τις επιτυχίες και την προσπάθεια που κάνετε να μαθαίνετε τον κόσμο να οδηγεί σωστά!

Χ.Ζ.: Εμείς ευχαριστούμε, Ηλία, για τη διάθεση του χρόνου σου, θα τα πούμε σύντομα ξανά, στους δρόμους της πόλης μας!

Citypedia.gr – Kavala

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.