fbpx

Η Ρωσία θέλει να σπάσει το ολιγοπώλιο Google και Apple

ImageHandler

Αναζητά εναλλακτικές απέναντι στην παντοκρατορία του Android και του iOS, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη άλλων λειτουργικών συστημάτων για smartphones, tablets και wearables – Τι σχεδιάζει η Kaspersky Lab για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών

H Ρωσία αναζητά τα τελευταία χρόνια τρόπους για να περιορίσει την τεχνολογική της εξάρτηση από τις αμερικανικές εταιρείες. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι πλέον υποστηρίζει ανοικτά την ανάπτυξη εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές, με στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά χρήσης του Android και του iOS.

Σήμερα στη Ρωσία, τα λειτουργικά συστήματα των Google και Apple, αντίστοιχα, ελέγχουν το 90% της αγοράς των smartphones και tablets. Σύμφωνα με τοπικά ειδησιογραφικά δίκτυα, στόχος της κυβέρνησης Πούτιν είναι μέχρι το 2025 το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί στο μισό.

Πρόσφατα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με κορυφαία στελέχη της ρωσικής βιομηχανίας Πληροφορικής και εκπροσώπους της φινλανδικής Jolla. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις στις κλειστές πλατφόρμες, λύσεις οι οποίες θα βασίζονται σε ανοιχτά λειτουργικά συστήματα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Τηλεπικοινωνιών Νικολάι Νικιφόροφ. Έβαλε, μάλιστα, στην κουβέντα και τα υπόλοιπα μέλη των BRICS χωρών (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), ισχυριζόμενος πως «όλοι ανησυχούν για το υφιστάμενο μονοπώλιο στην παγκόσμια αγορά λογισμικού και μας υποστηρίζουν σε αυτόν τον τομέα».

Αντίθετα πάντως με πολλά σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος της Jolla, Άντι Σάαρνιο, δήλωσε στο theverge.com ότι η Ρωσία δεν χτίζει το δικό της λειτουργικό σύστημα –τουλάχιστον όχι ένα προϊόν που θα είναι εμπορικά διαθέσιμο. Αντ’ αυτού φαίνεται ότι οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δεδομένη σήμερα εξάρτηση από το Android και το iOS. Σύμφωνα με παλαιότερο tweet του Νικιφόροφ, υπάρχουν σκέψεις για τη θέσπιση προγραμμάτων υποτροφιών σε προγραμματιστές που θα γράψουν ή θα μεταφέρουν εφαρμογές στα Linux-based Tizen (η ανάπτυξή του υποστηρίζεται από τη Samsung) και Sailfish της Jolla.

Ήδη, η φινλανδική εταιρεία λογισμικού και σχεδιασμού smartphones και tablets έχει παραχωρήσει την άδεια χρήσης του λειτουργικού της συστήματος σε ρωσικές εταιρείες και έχει ενσωματώσει στις συσκευές της υπηρεσίες ρωσικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, απευθυνόμενη στην τεράστια αγορά της χώρας και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Η Jolla, με έδρα το Ελσίνκι και παρουσία στο Χονγκ-Κονγκ, απορρόφησε αμέσως μετά την ίδρυσή της, το 2011, πολλούς πρώην μηχανικούς της Nokia, εργαζόμενους μέχρι την ενεργοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη Microsoft πάνω στην πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα λογισμικού MeeGo.

Τα σχέδια της Kaspersky

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της Kaspersky Lab, Ευγένιος Κασπέρσκι, με δημοσίευση στο προσωπικό του blog, έχει επιβεβαιώσει τις εικασίες ότι η ρωσική εταιρεία (ειδικεύεται στην παροχή λύσεων ψηφιακής ασφάλειας) εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος.

«Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε (λίγο) την κουρτίνα και να μιλήσουμε για το μυστικό μας σχέδιο. Να μάθετε μερικά πράγματα για το τι πραγματικά συμβαίνει… Το σύστημά μας είναι κομμένο και ραμμένο από το μηδέν, αναπτύχθηκε για να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο εύρος εργασιών και δεν προορίζεται για παιχνίδια, την επεξεργασία βίντεο από τις διακοπές ή το κουβεντολόι στα social media. Δουλεύουμε με μεθόδους συγγραφής λογισμικού που από το σχεδιασμό του δεν θα επιτρέπει την πραγματοποίηση καμίας μη ορατής ενέργειας στο παρασκήνιο. Αυτό είναι το σημαντικό κομμάτι: Η αδυναμία εκτέλεσης κώδικα από τρίτους, ή το σπάσιμο και η εκτέλεση μη εξουσιοδοτημένων εφαρμογών στο λειτουργικό μας σύστημα. Και αυτό είναι αποδείξιμο και ελέγξιμο», έγραψε ο Ευγένιος Κασπέρσκι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το λειτουργικό σύστημα της Kaspersky Lab βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και προορίζεται για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, σε τομείς όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.

Πηγή: Protothema

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.