fbpx

65ο Φεστιβάλ Φιλίππων – «Επεισοδιακή» έναρξη στη θεατρική παράσταση «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου

Citypedia-festival-philippwn-2022-matwmena-xwmata-parastasi
 γράφει η Φανή Λώλα

Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεκίνησε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 με το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου.

citypedia-kavala-matwmena-xwmata-festival-philippwn-parastasi

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας κατέφθανε από νωρίς στο θέατρο, σχηματίζοντας «ουρά» στην είσοδο, που όμως κινούνταν αρκετά γρήγορα, καθώς είχαν δημιουργηθεί 3 «διάδρομοι», ένας για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, ένας για τα έντυπα και ένας για τις προσκλήσεις. Οι εθελοντές του Φεστιβάλ βρισκόταν στο χώρο και ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία και πρόβλημα.

Δεν έλειψαν, βέβαια, τα «προβλήματα», καθώς, λόγω μιας πυρκαγιάς, προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στην περιοχή, για αρκετή ώρα, ενώ όταν το ρεύμα αποκαταστάθηκε, οι θεατές ενημερώθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης του ήχου με τα μικρόφωνα των ηθοποιών, γεγονός, που δεν επέτρεπε να πραγματοποιηθεί η παράσταση, τουλάχιστον όχι με τη χρήση μικροφώνων. Ο ηθοποιός-πρωταγωνιστής Μιχάλης Σαράντης, βγήκε στη σκηνή, μαζί με όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς και πρότεινε να πραγματοποιηθεί η παράσταση χωρίς μικρόφωνα, αλλά με την αποδοκιμασία αριθμού θεατών, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Στο τέλος, τα προβλήματα ήχου αποκαταστάθηκαν με επιτυχία και η παράσταση ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση, με τους θεατές που να περίμεναν καρτερικά να την απολαύσουν, να δικαιώνονται!

citypedia-kavala-matwmena-xwmata-festival-phillipwn-parastasi (5)

Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η θεατρική μεταφορά και η προσαρμογή ενός βιβλίου είναι δύσκολη και ελλοχεύει κινδύνους, όπως το να μην αποδοθούν σωστά οι διάλογοι, το ύφος και όλες οι λεπτομέρειες των σκηνών που καταγράφονται στις σελίδες, πόσο μάλλον όταν τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι ο πόλεμος, η προσφυγιά, ο θάνατος, οι κακουχίες, η πολιτική και η Μικρασιατική Καταστροφή. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Παλούμπης μαζί με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο κέρδισαν το «στοίχημα», χρησιμοποιώντας έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών. O ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου ήταν ο αφηγητής της ιστορίας, που με φωνή μεστή, έντυσε τις σκηνές με κείμενο, διηγούμενος τις μνήμες του παρελθόντος του πρωταγωνιστή, Μανώλη Αξιώτη, τον οποίο υποδύεται στη σκηνή ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης.

citypedia-kavala-matwmena-xwmata-festival-phillipwn-parastasi (3)

Ως θεατές, παρακολουθήσαμε τη ζωή του ήρωα, ενός νέου που, μαζί με πολλούς ακόμα συμπατριώτες του, αναγκάζεται να μεταφερθεί το 1914 από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, βιώνοντας, με το πέρασμα των χρόνων, θανάτους φίλων, θανάτους συγγενικών προσώπων, έρωτες χαμένους μέσα στη φρίκη του πολέμου, προδοσία και  κατακερματισμό ψυχικό και σωματικό, φτάνοντας στην καταστροφή της Σμύρνης και την προσφυγιά.

citypedia-kavala-matwmena-xwmata-festival-phillipwn-parastasi (4)

Η παράσταση είχε ενσωματωμένες καταβολές της λαϊκής παράδοσης, όπως σκηνές με παραστάσεις θεάτρου σκιών, χορούς και τραγούδια, ενώ πλαισιωνόταν από δύο μουσικούς, που «έντυναν» τις σκηνές με μουσική ζωντανά, δημιουργώντας μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση. Οι ηθοποιοί εναλλασσόταν στη σκηνή, ερμηνεύοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους με έκδηλη χημεία, συναισθηματικά έντονες και φορτισμένες ερμηνείες και συγκινητικούς μονολόγους «μιλώντας» στην ψυχή του θεατή και δημιουργώντας ένα συνεχές ΓΙΑΤΙ. Στην κορύφωση του έργου, στη σκηνή που ο πρωταγωνιστής διηγείται ότι έφτασε στη Σάμο, μετά από χρόνια κακουχιών και έπειτα της Μικρασιατικής Καταστροφής, λέει χαρακτηριστικά: «Μας είπανε να φύγουμε. Να πάμε πού;»…

Μια παράσταση αφύπνισης, που μας ταρακούνησε, μας δίδαξε, μας θύμισε, μας έκανε να νιώσουμε ζωντανοί και ευγνώμονες για τη δική μας ζωή. Μια παράσταση που άνοιξε την αυλαία του φετινού, 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων, με τον καλύτερο τρόπο και καταχειροκροτήθηκε, παρά τις δυσκολίες και το περασμένο της ώρας, από όλους τους παρευρισκόμενους. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πρωταγωνιστές: ️Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Παλούμπης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική σύνθεση: Κώστας Νικολόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λόξας
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Οργάνωση παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου, Μικαέλα Καρή
Κοστούμια: Έλενα Γιαννίτσα, Νατάσσα Παπαστεργίου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Σιαβίκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Τζούλια Κατζηλέλη
Φιγούρες Θεάτρου Σκιών: Σπύρος Αγγελόπουλος
Διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Τάκης Γεώργας, Γιώργος Γεώργας
Παραγωγή: Gr Entertainment World Ltd
Επικοινωνία θεάτρου: Μαρία Αδαμοπούλου

Citypedia.gr

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.